arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube tiktok subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Kundvagn


Vad är Scovilleskalan och hur fungerar den?

What Is the Scoville Scale and How Does It Work?

Hur fungerar Scovilleskalan?

Om du är en älskare av spicy mat har du förmodligen stött på termen "Scoville-skala" när du pratar om hettan hos chilis, såser och andra heta livsmedel. Scoville-skalan är ett mätsystem som används för att kvantifiera hettan eller kryddigheten hos chilipeppar eller produkter som härstammar från dem, såsom chilisåser. Utvecklad av apotekaren Wilbur Scoville år 1912, ger skalan oss ett sätt att förstå och jämföra intensiteten hos olika paprikor och kryddiga livsmedel.

Scovilleskalan

Scoville-skalan mäter koncentrationen av capsaicinoider, föreningarna som är ansvariga för den intensiva hettan i chilipeppar. Capsaicin, den mest välkända capsaicinoiden, stimulerar nervändarna på din tunga och får den att kännas som om den är i brand. Scoville-skalan tilldelar ett numeriskt värde till koncentrationen av capsaicinoider i ett prov, vilket indikerar dess kryddighet.

Skalan är baserad på ett begrepp som kallas sensorisk testning. En panel av utbildade smakare eller "Scoville Organoleptiska Testare" använder en teknik som kallas det Organoleptiska Scoville-testet för att bestämma nivån av hettan i ett prov. Testet innebär att man späder ut ett pepparextrakt med sockervatten tills smakarna inte längre kan upptäcka någon hetta. Den grad av utspädning som krävs för att nå denna punkt används sedan för att beräkna Scoville-hettetenheter (SHU).

Det Organoleptiska Scoville-testet är subjektivt och förlitar sig på smakarnas känslighet och uppfattning. Det ger dock ett ganska exakt sätt att jämföra de relativa hettanivåerna hos olika chilipeppar och kryddiga produkter. Ju högre SHU, desto hetare anses paprikan eller produkten vara.

Hot sauce

Hot sauce eller chilisås är en av de mest populära tillämpningarna av Scoville-skalan. Chilisåser som våra kommer i olika nivåer, från mild till extremt heta. Scoville-skalan hjälper konsumenter att fatta informerade beslut om kryddigheten hos olika märken och smaker av heta såser.

Scoville-skalan visas ofta på heta chilisåsflaskor och indikerar såsens spicynivå. Skalan sträcker sig från 0 SHU (ingen hetta) för milda såser till över 2 miljoner SHU för de hetaste såserna som är tillgängliga. Det är viktigt att vara uppmärksam på Scoville-betyget när du väljer en het sås, särskilt om du har låg tolerans för kryddor. Att börja med mildare såser och successivt arbeta dig upp längs skalan kan hjälpa dig att upptäcka din föredragna hettanivå.

Hetta

Oavsett om du älskar hettan eller föredrar mildare smaker är det fascinerande att utforska världen av kryddiga livsmedel. Scoville-skalan låter oss förstå och jämföra hettan hos olika chilipeppar och kryddiga produkter. Den ger en element av äventyr och upptäckt till våra kulinariska upplevelser. Det är värt att notera att Scoville-skalan inte är perfekt och har vissa begränsningar. Eftersom den förlitar sig på mänsklig sensorisk uppfattning kan resultaten variera mellan olika testare och batcher av produkter. Dessutom kan vissa chilipepparsorter ha ojämn hettanivå på grund av faktorer som odlingsförhållanden och genetik. Trots dessa begränsningar förblir Scoville-skalan ett värdefullt verktyg för att förstå kryddigheten hos chilipeppar och heta såser.